keylab. blog

YENİLİKÇİ TASARIM

Algoritma Takip Edilebilir mi?

Günlük hayatımızda, matematikte ve bilgisayar programlarında… Algoritma kavramı, artık sosyal yaşantımız içerisinde pek çok farklı alanda kullanılıyor. Algoritma nedir sorusu özellikle sosyal medya ve arama motorlarını aktif olarak kullandığımız bugünlerde sizin de sıklıkla karşınıza çıkmaktadır. Bu sebeple öncelikle tanımını yaparak yazımıza kısa bir giriş yapalım istedik. 

Algoritma, bir sorunu çözen veya bir amaca hizmet üzere tasarlanmış yol olarak açıklanmaktadır. Bilgisayar biliminde herhangi bir işi başlangıcından son adımına kadar götüren sonlu işlemler kümesi olarak kabul ediliyor. Bu işlem basamaklarının takibini yapmak ise sistemin sorunsuz bir şekilde işleyebilmesi için son derece gerekli bir adım oluyor. Peki, geniş bir alanda kendisine yer bulan algoritmayı takip etmek mümkün mü? Hadi, gelin algoritmanın takip edilebilirliğini birlikte keşfedelim! 

Ne İşe Yarar?

Algoritma, bilgisayar üzerinde bir işlemin planlanması, plan için gerekli olan tüm adımların ilerlemesi ve işlemin sonuçlandırılması üzerine kurulu bir düzeni inşa eder. Bir noktada bu planlama sürecinin çatısı olarak görebileceğimiz bu yapı bilgisayarın gerekli işlemi yapması için iletilen işlem basamaklarını oluşturur.  Bilgisayar programlarında karşılaşılan sorunları çözme konusunda üst düzey bir performans gösterir. Öyle ki, tıpkı bir insan gibi belli başlı adım ve komutlarla ilerleyen basamaklar, algoritma örnekleri içerisinde ortaya çıkan problemleri net bir şekilde görebilmeyi mümkün kılar. 

Algoritma Problemleri Nasıl Çözülmektedir?

Problemi çözebilmek için algoritma analizi yapmak gerekmektedir. Bunun için sorunlu işlemin tüm basamaklarını en temel haliyle görmek gereklidir. Bu problemi çözmek için öncelikle temel yapıyı fiziki olarak çizmenizi tavsiye ederiz. Çünkü bir sonraki adımda, sorunu görebilmeniz için tüm adımların üzerinden takibini yapmak durumunda kalacaksınız. 

Sorunu parçalara ayırdıktan sonra adımları tek tek takip etmeniz gerekir. İlk olarak giriş dizesindeki her harfin sayısını takip edilmelidir. Ayrıca ardından 1 sayısı olan ilk harfi aramanız gerekmektedir. Bu harfin sayısı 1 ise söz konusu harf dizide yalnızca bir kez gösterilmektedir. Bu adımlar takip edildiğinde  algoritma problemi nasıl çözülür anlaşılmaktadır.

Algoritma Takibi Yapmak Mümkün müdür?

Kendi içerisinde belirli basamaklardan oluşmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bir işlemi oluşturmak için bu basamakları birer birer takip etmek gereklidir. Ancak algoritma takibi yaparken kullandığınız dile ve araçlara göre takibinizin şekli değişebilmektedir. Bu sebeple, işlem içerisinde basamaklara verilen numaralara göre bir takip programı geliştirmek mümkündür


Matematiksel bir temele dayanan bu kavramı biraz karmaşık gelmiş olabilir. Eğer herhangi bir işlem üzerinde takip yapmak  istiyorsanız, bu konuda bir uzmana danışabilirsiniz. Dilerseniz Keylab Yazılım ve Danışmanlık olarak bizler alanında yetkin kadromuzla size destek olmaya gönüllüyüz! 

Bizimle İletişime Geçin