keylab. blog

YENİLİKÇİ TASARIM

Responsive Tasarım Nedir?

Responsive Tasarım Nedir?: Belki halihazırda kurum kültürünü yansıtan, hizmetleriniz hakkında bilgi veren ve görsel açıdan etkileyici görünen bir web siteniz bulunmaktadır. Peki, web sitenizin responsive olarak tasarlandığından emin misiniz? Son yıllarda akıllı telefon ve tablet kullanımlarının hızlı bir şekilde yaygınlaşmaktadır. Bu da web site tasarımlarının görüntülenen cihaza uyum sağlamasını gerekli kılmaktadır. Bunun için ise web sitelerinin responsive özellikte olması önem arz etmektedir.

Artık akılları telefonları alışveriş yapmak, video izlemek veya bir şeyler okumak için kullanmaktayız. Öyle ki, bu cihazları küçük bir dünya olarak cebimizde taşımaktayız. Hal böyle olunca, kullanıcılar web sitelerinin mobil duyarlılık göstermesini beklemektedir. O zaman, responsive tasarım nedir, nasıl yapılır? Mobil uyumlu responsive tasarımın avantajları nelerdir bizimle birlikte öğrenin! 

Duyarlı Web Tasarım Ne Demek?

Responsive tasarım, bir web sitesinin kendi yerleşimini görüntülenen cihazın özelliklerine göre ayarlayabilecek duyarlılığa sahip olmasıdır. Daha sade bir dille responsive web ne demek açıklamak gerekirse, web sitesinde bulunan görsel tasarımların, metin kutularının ve genel görünümünün mobil cihaz ve diğer aygıtlarda sorunsuz bir şekilde görüntülenebilmesi diyebiliriz. 

Geçmiş yıllara göre oranla daha fazla web sitesi, mobil cihazlara duyarlı olma konusunda kendisini geliştirmektedir. Özellikle günümüzde, responsive özellik göstermeyen bir web sitesiyle karşılaşmak kabul etmeliyiz ki, şaşırtıcıdır. Görselleri ekrana sığmayan, metin kutucukları boş görünen ya da hata verip açılmayan bir web site... Tahmin edersiniz ki, kullanıcı dostu olmak konusunda sınıfta kalmaktadır. Dolayısıyla eğer yeni bir web site oluşturmak istiyorsanız, responsive tasarım nasıl yapılır mutlaka bilmek gerekmektedir. Öyleyse, bir alt satıra inmeye ve mobil uyumlu responsive tasarım ile ilgili daha detaylı bilgiler almaya hazırlanın!

Responsive Tasarım Nasıl Yapılır?

Responsive web tasarımı yapmak için web site tasarımı hakkında geniş bir bilgi birikimine sahip olmak gerekmektedir. Bu aşamada güncel web yazılım dilleri olan HTML5 ve CSS3 kodlama yapısından yardım alınmaktadır. Responsive tasarım kodları ile geliştirilen siteler için bir yazılımcı veya bilgisayar bilimciyle çalışmak, süreci çok daha kolay kılacaktır. Bununla birlikte sitenin mobil cihazlarda sorunsuz bir şekilde görüntülenmesini sağlamaya önem verilmelidir. Bundan dolayı responsive tasarım yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç noktayı sizler için derledik!


  • Doğru Görselleri Seçin

Responsive web tasarımı yaparken kullanacağınız görsellerin esnek olması gerekmektedir. Görüntülerin akıcı olması ve farklı ekran boyutlarına uyum sağlayabilmesi için görsellerin bulundukları alana göre esnekçe büyüyüp küçülmesi önemlidir. Bu sebeple tasarım yapılırken görsel seçiminde diğer ekran boyutları da düşünerek hareket edilmelidir. Böylece görselin görüntülenen kanallarda doğal bir şekilde akmasını sağlanacaktır.


  • Cihazlardaki Dosya Biçimlerini Es Geçmeyin

Masaüstü için tasarlanan web sitelerindeki genellikle büyük dosya biçimleri yer almaktadır. Ancak mobil uygulamalar için büyük dosyalar pek fazla işlevsel değildir. Bundan dolayı, responsive bir tasarım yaparken dosya büyüklüklerini ona göre ayarlamak kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi kolaylaştırır. Öyle ki, kullanıcılar bir dosya veya video indirmek istediğinde, web site bu noktada verimlilik sunacaktır. 


  • Mobil Görünümü Düşünerek Hareket Edin

Görseller, metinler, renkler, bağlantı linkleri… Web sitesi tasarımı yaparken özenle oluşturulan tüm tasarımlar, mobil görünümlerde hayal kırıklıklarına neden olabilmektedir. Bunun önüne geçmek için site tasarımı yaparken her adımı mobil görünümü düşünerek atmak önemlidir. Aksi halde, telefon ve tablet gibi cihazlarda web site görünümünüz müşterilerinizi memnun etme noktasında yeteriz kalacaktır. 

Responsive Tasarımın Ölçüleri Nelerdir?

Responsive tasarım yaparken daha önce kullanılmış ölçülerden yardım mantıklı bir adım olmaktadır. Masaüstü, tablet ve telefon için özel olarak geliştirilen responsive tasarım ölçüleri genellikle şu şekilde: 


  • Masaüstü ve notebook bilgisayarlarda: 1024px ve üzeri 
  • Tabletlerde: 768px – 1023px 
  • Akıllı telefonlarda: 479px ve altı

Neden Responsive Tasarım Yapılmalıdır?

Responsive tasarım, web sitesinin tüm görüntüleme kanallarına uygun olabilmesi pek çok açıdan yarar sağlamaktadır. Bu duyarlı tasarımlar, kullanıcıların web sitesinde kolayca gezinebilmesinde büyük bir rol oynamaktadır. Responsive tasarım, ziyaretçilerin hızlı ve kolay bir şekilde web sitede ulaşmak istediği noktaya gitmesini sağlamaktadır. Bu da kullanıcılarına kaliteli bir deneyim sunmaktadır. Bunun yanı sıra, responsive tasarımın sunduğu daha pek çok avantaj bulunmaktadır. Responsive tasarımın avantajları nelerdir hadi yakından bakalım! 


  • SEO’yu olumlu etkiler: Arama motorları web sitelerinin mobil uyumlu olmasına özen göstermektedir. Bunun ise en temel sebebi, ziyareçilerin genellikle telefon veya tablet üzerinden internet sitesine ulaşım sağlıyor olmasıdır. Site mobil uyumlu olmadığında ise kullanıcı ziyaretçileri fazlasıyla azalmaktadır. Bu da organik trafiğin gözle görülür bir şekilde düşmesine neden olmaktadır. Dolayısıyla web sitesinin arama motorları sonuçlarında iyi bir konumda yer alabilmesi için  tasarım son derece önemli olarak kabul edilmelidir. 
  • Geliştirilmiş kullanıcı deneyimi sunar: Web sitenin duyarlı olması, kullanıcıların site üzerinde geçireceği süreyi artıracaktır. Bunun yanı sıra, kullanıcı dostu bir arayüze sahip olan söz konusu bu siteler, ziyaretçilerinin deneyimlerini olumlu kılacaktır. 
  • Her ortamda göze hitap eden bir web sitesi oluşturur: Responsive web siteleri, tasarımı gereği kullanıcıların daha güvenli ve profesyonel bir sitede olduklarını düşünmelerini sağlayacaktır. Ayrıca mobil görünümde görsel açıdan estetik bir bütünlük sunan responsive tasarım örnekleri ile daha geniş kitlelere hitap etmek kolaylaşmaktadır. 

 

Web siteniz mobil cihazlara duyarlı mı? Eğer sitenizin responsive bir tasarıma sahip olmasını istiyorsanız Keylab Yazılım ve Danışmanlık hizmetlerinden yardım alabilirsiniz. Responsive tasarımın sunduğu avantajlar için hemen hareket geçmeye ne dersiniz?

 

Bizimle İletişime Geçin