keylab. blog

YENİLİKÇİ TASARIM

Arama Motoru Nedir?

Arama Motoru ile dünyada artan nüfus artışında internet kullanıcıları da oldukça artış göstermiştir. İnternete erişim sayısı oldukça yüksektir. İnternet kullanan herkes en az bir kez de olsa gün içerisinde muhakkak internet arama motoruna erişim sağlamaktadır. Bu kadar fazla etkileşimin ve erişimin bulunduğu arama motorlarında milyarlarca içerik bulunmaktadır. Bilgiye erişimin hem bu kadar  kolay hem de bu kadar zor bulunduğu bir dünyada gelin sizlere Keylab Danışmanlık Şirketi olarak nasıl öne çıkacağınızı anlatalım!

Arama motoru nedir, sorusu ile başlamak en temelden anlamına yardımcı olacaktır. Arama motoru,  arama çubuğuna yazılan anahtar kelimeler aracılığı ile sistemden araştırma yaparak, bu kelime ile bağlantılı bilgileri listelemeye yarayan sayfalara verilen genel isimdir. Başka bir tanıma göre de Arama motoru, internet kullanıcılarının ihtiyaç duyduğu herhangi bir bilgiyi içeren en iyi web sayfalarını arayabildiği sistemdir. Oldukça çeşit çeşit arama motorları şu anda tüm internet kullanıcılarına hizmet vermektedir. Ancak en popüler ve lider konumda olan arama motoru Google'dır.

İnternet kullanıcılarının arama  motorlarını kullanırken temel amaçları  en hızlı bilgiye en kolay yoldan erişim sağlama arzularıdır.  Bu sayede milyonlarca bilginin olduğu internet ortamında istenilen bilgiye  ulaşabilmek için arama motorları en hızlı ve en  kolay bir şekilde bilgiyi  vermeyi vaat etmektedir. Ancak arama motorlarının çeşitli olma arzusu ile web sitesi kurmak oldukça kolay bir hale gelmiştir. Bu sebeple web sitelerindeki  bilgi içerikleri adeta bir çöplük haline gelmiştir. Ayrıca bu çöplüğün giderek artması ile arama motorları mekanizme geliştirmiş ve algoritmalar üretmiştir. Bu algoritmaların başında filtreleme özellikleri gelmektedir. Filtreleme opsiyonu sayesinde arama motorları, internet kullanıcılarına en doğru ve en alakalı sonuçlarla buluşturmaktadır.

Doğru Bilgiye Arama Motorları ile Erişim Nasıl Sağlanır?

İnternet teknolojisi arttıkça doğru bilgiye erişim ters bir oran göstererek azalmaktadır.  Bunun temel sebebi şüphesiz arama motorları içerisinde bu kadar kolay web sitesi açılması neden olmaktadır. İnternet dünyasında milyarlarca web sitesi ve içerikler insanlarla doğru bilgiye nasıl erişim sağlayabilirim? Sorusunu da beraberinde getirmiştir. Bu sorunun ve sorunun farkında olan arama motorları oldukça yeni bir özellik getirmiştir. Bu özellik  kullanıcılara belirli bir algoritma ve filtreleme opsiyonları sunmuştur. Ayrıca kullanıcılar bu filtreleme özelliği ile hızlı bilgiye kolayca erişebilmektedirler. Peki arama motoru nasıl çalışarak hizmet vermektedir?

Normal bir standart arama motoru temel olarak 3 aşamadan oluşarak çalışır:

Web robotu, arama motoru için web sayfalarını bulur. Daha sonra tarar ve içerikleri ile birlikte arama motorunun dizinine yani veri tabanına kayıt eder.

Arama motoru kullanıcısı, arama motorunun kullanıcı arayüzünde o an aratmak istediği anahtar kelime girerek arama yapar.

Arama motoru, kullanıcının aradığı anahtar kelime ile ilgili olan web sayfalarını algoritmik bir şekilde filtreler, sıralama faktörlerine en uygun olan sayfa en üstte yer alacak şekilde sıralanır.

Bu döngü içerisinde arama motorları, kullanıcının aradığı anahtar kelime ile ilgili olan web sayfaları bu sıralama ile inceledikten sonra kullanıcılar ile buluşturur.

Arama Motoru Çalışma Döngüsü Nedir?

Tarama: Arama motorları öncelikle web’de gezinerek tarama botları ile web sayfalarını taramaktadırlar. Sonucunda da veri tabanına kayıt edilmektedir. Ayrıca tarama işlemleri gerçekleşirken site haritaları tarama botları için navigasyon niteliğinde de olmaktadır.

Dizine ekleme: Dizine ekleme en temel mantıkta anlatılması gerekirse arama motorlarının taradığı web sayfalarını kendi veritabanında tutulmasıdır.

Sıralama Algortimaları: Sıralama algoritmaları arama motorlarının dizine eklediği sayfaları kullanıcıya sunarken kullandığı algoritmalardır. Bu algoritma sayesinde sizler doğru ve popüler bilgiye erişim sağlayabilmektesiniz.

Bu döngüde yer elde edebilmek için arama motoru çalışma döngüsünü etkin bir şekilde bilme ve bu döngüye uygun bir şekilde çalışmak gerekmektedir. Ayrıca arama motorlarında öne çıkmanız yalnızca sizinle ilgili olmamaktadır. Bahsettiklerimizin yanı sıra bazı veriler de öne çıkmanızda etki sağlamaktadır. Bu verileri sizler için derledik! Bu verilerden bazıları;
 

  • Konum Bilgisi: Eğer web siteniz bir ürünü pazarlama üzerine kuruluysa konum sorgusu ürününüzü daha çok öne çıkarabilmektedir. Örneğin; yakınımda bulunan çiçekçiler konum başlığına iyi bir örnek olabilmektedir.
  • Dil: Arama motoru sonuçları her zaman aratılan dile göre sonuç vermektedir.
  • Arama Yapılan Aygıt: Genellikle birçok aygıtta yapılan sorgu aygıta bağlı olarak sonuçlarında değişiklik gösterebilmektedir.

Sosyal Medya Arama Motorları Nelerdir?

Web arama motorları kadar günlük hayatımızda sosyal medya arama motorlarını da kullanmaktayız. Peki sosyal medya arama motorları nelerdir? Sosyal medya arama motorları bizim sosyal medya search kısmından aradığımız verilerdir. Bu arama işlemine sosyal medya arama motoru denir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre en fazla Twitter ve Linkedin platformlarında arama yapılmaktadır. Bu  hesapların devamında ise Facebook, Youtube ve İnstagram gelmektedir. Yayınlanan içerikler kullanıcılara bilgi içeriği sağlamaktadır. Ayrıca arama motorları dışında da kullanılan en sık arama motorları sosyal medya motorlarıdır.

 

Türk Girişimi ile Kurulmuş Arama Motorları Nelerdir?

Arama motorlarının neredeyse tamamı yabancı kaynaklardan kullanılmaktadır. Ancak Türk girişimi olan arama motoru kaynakları da bulunmaktadır. Bunlar;

  • Yaani: Turkcell tarafından geliştirilen Türkiye merkezli bir arama motorudur. 2017 yılında kurulmuştur. Ancak günümüzde aktif olarak faaliyet göstermeye devam etse de tercih edilmemektedir.
  • Vuhuv: Yerli bir girişim olan arama motoru olan Vuhuv günümüzde aktif olarak hizmet vermektedir.

 Keylab Yazılım ve Danışmanlık Şirketi olarak sizlere arama motoru işleyişinden, döngüsünden ve algoritmasından bahsettik. Sizler de bu döngü süreçlerine hakim olarak markanızın algoritmadan sıyrılarak öne geçmesini sağlayabilirsiniz!

 

Bizimle İletişime Geçin