keylab. blog

YENİLİKÇİ TASARIM

Doğru Alan Adı Nasıl Seçilir? İşte İpuçları!

Dijitalde yerini almak isteyen kişiler için ilk adım etkileyici ve doğru bir alan adı seçmektir. Web sitesini yani dolayısıyla markayı anlatan alan adı için seçim yapmadan önce titiz bir araştırma yapmak gerekmektedir. Alan adı, sitenin kurumsal bir şekilde varlığını sürmesinde rol oynamaktadır. Bu sebeple alan adının doğru seçilmesi için bazı ipuçlarını takip etmek önem arz etmektedir. O halde, alan adı nedir, ne işe yarar ve domain nasıl doğru seçilir yakından bakalım! 

Domain (Alan Adı) Nedir?

Domain, Türkçe karşılığı alan adı olan bir internet terimi olarak ifade edilmektedir. Bir eeb sitesine girmek için normal şartlarda sitenin IP adresini bilmek gerekmektedir. Son derece uzun ve karmaşık bir yapıda olan IP adreslerini hatırlamak ise fazlasıyla zor olmaktadır. Alan adı işte tam bu noktada internet kullanıcılarına, erişimi çok daha kolay ve hızlı bir şekilde yapma imkânı tanımaktadır. Domain kavramı, kişileri web sitelerinin IP adreslerini ezberlemekten kurtarmaktadır. Aynı zamanda IP adresi yerine domain ismi ile web sitesine bağlanmayı mümkün kılmaktadır. 

İşini çevrimiçi ortamlara tanışmak ve bir web sitesi kurmak isteyen herkes domain nedir bilmelidir. Domain, kullanıcıların web sitelerini tanımasını sağlayan adresleri olarak görülmektedir. Ayrıca kişilerin siteleri hızlıca bulmasını sağlayan isimleri de domain olarak ifade edilmektedir. Başka bir deyişle, https://keylab.com şeklindeki site adı ve uzantısından oluşan bölümü domain olarak adlandırılmaktadır. Bunun yanı sıra, domain adının uzantısı değişebilmektedir. Genellikle “.com” şeklinde biten alan adları, kimi zaman net, org, com.tr, org.tr, net.tr, info, info.tr, web.tr gibi uzantılarla da bitebilmektedir. 

Domain Nasıl Seçilir? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Alan adı seçimi yaparken bazı unsurları göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Nitekim, domain markanın veya işletmenin dijital dünyadaki ismi olacaktır. Bu sebeple alan adı seçimi yapmadan önce bunu unutmamak önemli olmalıdır. Aksi halde, markayı yansıtmayan veya hizmetler hakkında bilgi vermeyen bir alan adı almak kaçınılmaz olmaktadır. Peki, alan adı nasıl seçilir? Domain seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Uzantılar Hakkında Bilgi Sahibi Olmak

Alan adı uzantısı (domain extension) bir internet adresindeki son bölüm olarak ifade edilmektedir. Alan adı uzantıları genellikle ülkelerin veya belirli amaçlara yönelik olarak atanmış kısaltmaları olarak kabul edilmektedir. Örneğin:

  • ".com" genel amaçlı ticari siteler için kullanılmaktadır.
  • ".org" genellikle kar amacı gütmeyen organizasyonlar için kullanılmaktadır.
  • ".net" internet altyapı hizmetleri veya ağ organizasyonları için kullanılmaktadır.
  • ".edu" eğitim kurumları için kullanılmaktadır.
  • ".gov" hükümet kurumları için kullanılmaktadır.

Ülkelerin alan adı uzantıları ise o ülkenin internet adreslerini belirtmek için tercih edilmektedir. Mesela ".us" (Amerika Birleşik Devletleri), ".uk" (Birleşik Krallık), ".de" (Almanya) gibi. Özetle, her alan adı uzantısının belirli kuralları ve kullanım amaçları bulunmaktadır. Bu sebeple alan adı seçmeden önce hangi uzantının web sitesi için uygun olacağı göz önünde bulundurulmalıdır.

Alan Adı Takibi Yapmak

Domain seçimi yapmadan önce bilinmesi gereken en önemli detay alan adının kullanıma uygun olup olmadığıdır. Alan adının boşta olması, tescilinin olması, son kullanması tarihi ve marka ihlali kontrolü gibi durumları izlenmelidir. Bu noktada alan adı takibi yapmak son derece kurtarıcı bir seçenek olmaktadır. Alan adı takibi, bir kullanıcının veya bir kurumun belirli alan adlarının durumunu düzenli olarak takip etmesi olarak tanımlanmaktadır.  Alan adı takibi için şu adımlara dikkat edilmelidir:

  • Kayıt durumu izleme: Belirli bir alan adının kayıt durumunu takip ederek kullanılabilir domain sorgulama yapmak ve o alan adının boşta olup olmadığını görmek mümkün olmaktadır.
  • Gelecekteki kayıtlar için hazırlık: Belirli bir alan adının son kullanma tarihini öğrenmek gerekmektedir. Bu sayede o alan adının yeniden kaydedilebilir hale gelip gelmeyeceğini görmek mümkün olmaktadır. Ayrıca böylece istendiğinde hızlıca yeniden kaydedilebilir nitelik taşımaktadır. 
  • Rakip analizi: Rakiplerin hangi alan adlarını kullanıp, hangi alan adı uzantılarını tercih ettiklerini görmek domain seçimine yön vermektedir. Bu bilgiler doğrultusunda stratejik kararlar almak SEO açısında da bir hayli önemli bir adım olmaktadır. 
  • Marka ihlali kontrolü: Alan adı seçmeden önce şirketin marka veya ticari adının internet ortamında kullanımını izlemek şarttır. Adlarla ilgili marka ihlali durumları tespit edilmediği sürece alan adı almak riskli olmaktadır. 

Özgün Olmasına Özen Göstermek

Alan adı, web sitesi ziyaretçilerin arama motoruna nasıl gireceğini göstermektedir. Bu sayede kullanıcıların web sitelerini çok daha kolay bir şekilde bulmasına yardımcı olmaktadır. Bu sebeple her domain adı, web sitesinin kendisine has ve özel olmalıdır. 

Akılda Kalıcı ve Özetleyici Olduğundan Emin Olmak

Domain adı, kullanıcıların siteyi ziyaretlerindeki ilk adımdır. Bu sebeple alan adının akılda kalıcı ve markayı özetleyici özelliğe sahip olması gerekmektedir. Alan adı sorgulama yapmadan önce alan adının kısa, öz ve yaratıcı olduğundan emin olunması tavsiye edilmektedir. 

Güvenilir Bir Kaynaktan Almak

Günümüzde pek çok farklı siteden alan adı sorgulama ve alan adı transferi yapmak mümkün olmaktadır. Bu web site sahiplerine kolaylık sunmaktadır. Fakat bu aşamada dikkatli olmak gerekmektedir. Domain nasıl alınır öğrendikten sonra alan adı almak için güvenilir bir site keşfetmek çok daha sorunsuz bir süreci beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla, alan adı alırken acele etmeden özenli bir şekilde site seçimi yapmayı ihmal etmemek daha doğru olacaktır. 

Doğru alan adı seçme konusunda hâlâ endişeleriniz mi var? O zaman Keylab Yazılım ve Danışmanlık olarak alan adı alma sürecinizi gelin en güvenilir ve etkili şekilde birlikte yürütelim! Ne dersiniz?




 

Bizimle İletişime Geçin