keylab. blog

YENİLİKÇİ TASARIM

Podcast SEO Nedir? Ne İşe Yarar?

Artık pek çok kişi uyumaya hazırlanırken, arabada, yürürken ya da çalışırken podcast dinlemektedir. Modern teknolojisinin hayatımıza kattığı bir ürün olan podcast’ler, görüntüsüz sesli yayınlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Kullanımı her geçen gün artan ve bugünlerde milyonlarca kullanıcıya hitap eden bu yayınlar, farklı pek çok amaca hizmet etmektedir. Müzik, kitap, stand up, söyleşi ya da bilgi akışı gibi alanlarda podcast’ler hayatımızda büyük bir yer edinmektedir. 

Peki, podscast’lere SEO yapmak mümkün müdür? Son dönemlerde adını duyurmaya başlayan Podcast SEO, arama motoru optimizasyonu ile ilgilenen kişilerin ilgi odağında yer almaktadır. Bununla birlikte henüz gelişme evresinde olan bu SEO alanının nasıl yapıldığı ve Podcast SEO’nun ne kadar etkili olduğu konusunda soru işaretler bulunmaktadır. O halde, bu endişeleri bir nebze ortadan kaldırmak için Podcast SEO tam olarak nedir, nasıl yapılır ve Podcast SEO ne kadar etkilidir gibi soruların yanıtlarına birlikte bakalım!

Son Dönemlerin Popüleri: Podcast Nedir?

Modern çağda neredeyse herkes podcast nedir bilmektedir. Çevrimiçi olarak kitlelere sesli içerik oluşturma ve dağıtım kanalı olarak ifade edilen podcast, özünde dijital medya dosyası olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde internette 3,3 milyondan fazla podcast bulunmaktadır. Hedef dinleyicisine ulaşmayı amaç edinen podcast sahipleri için bu oran son derece güçlü bir rekabet ortamı oluşturmaktadır. İşletmesini büyütmek veya keyifli içerikler üreterek dinleyicine ulaşmak isteyen kişiler için ise rakipler arasından sıyrılmak önem arz etmektedir. İşte tam bu noktada podcast SEO devreye girmektedir. Ulaşmak istenilen dinleyicinin karşısına çıkmak ve en ilgili podcast aralarında ilk sıralarda bulunmak için Podcast SEO nedir ve ne işe yarar detaylı şekilde öğrenilmelidir. Hadi, sayfayı kaydırmaya devam edin! 

Podcast’leri Görünür Kılmak: Podcast SEO Nedir?

Her geçen gün podcast’lere olan ilgi artmaktadır. Bu ilgi ise kişileri doğrudan podcast yapmaya ve hedef kitleleriyle bambaşka bir platformda buluşmaya davet etmektedir. Yayınlarına dinleyici bulmak isteyen ya da podcast’ten zevk alabilecek kişilerin karşısına çıkmayı hedefleyen kullanıcılar ise bunun en etkili yolunu aramaktadır. Podcast SEO bu aşamada kişilere podcast’inin keşfedilmesi ve büyüme alanı tanıma konusunda olanak tanımaktadır. 

Podcast SEO, Google gibi geleneksel arama motorlarının sonuçlarında yer almaya yardımcı olmaktadır. Ancak bu SEO türünü, diğerlerinden ayıran bir detay bulunmaktadır. Podcast SEO, bilinen arama motorlarının yanı sıra Apple Podcasts ve Spotify gibi podcast’e özel arama motorlarında da keşfedilme imkâna sahiptir. Bu sayede yayınlanan podcast’ler belirlenen hedef kitleye ulaşabilmektedir. 

Podcast SEO Nasıl Yapılır?

Arama motorları, metin okuma konusunda son derece başarılıdır. Fakat aynı şeyi ses yorumlamada söylemek mümkün olmamaktadır. Dolayısıyla podcast’ler için SEO, podcast kaydının içindeki anahtar kelimelerle güçlü hale getirilememektedir. Bu sebeple optimizasyonu çoğu, podcast yayınlarının metin bölümlerinde gerçekleşmelidir. Yani bu ne demek oluyor? Podcast yayınlarının SEO uyumlu olması ve dinleyicilere ulaşması için iki farklı açının aynı anda kullanımı tavsiye edilmektedir. Birincisi yayın akışının içerisinde anahtar kelimelere yer vermektir. İkincisi ise podcast meta verileri içerisinde. Tabii bunun için işe başlamadan önce SEO alanında bilgi sahibi olmak önemli olmaktadır. Podcast meta verilerini SEO’ya uyumlu hale getirmek için şu yolları izlemek yeterli olmaktadır:

1. Anahtar Kelime Araştırması Yapmak

SEO uyumlu Podcast için anahtar kelime araştırması yapmak gerekmektedir. Bunun için öncelikle yayın türüne ve içeriğine odaklanmalıdır. Podcast kime ne anlatmak istiyor? Bu soru çerçevesinde podcast’ın kime hitap ettiğini görmek mümkün olmaktadır. Böylece hedef kitlenin ilgilendiği anahtar kelimeleri araştırmak ve yayınları bu kelimelere göre şekillendirmek verimli olmaktadır. 

2. Başlık ve Açıklamaları Optimize Etmek

Başlık ve açıklamalar, podcast’in içeriğini anlatmakla yetinmemektedir. Anahtar kelimelere yer verilen başlık ve açıklamalar aynı zamanda potansiyel dinleyicilerin dikkatini çekmek demektir. Aynı zamanda arama motorları tarafından görünmek anlamına gelmektedir. Bu sebeple, başlık ve açıklamalarda hedef anahtar kelimeleri kullanmak güçlü bir Podcast SEO çalışması yapmaya imkân tanımaktadır. 

3. Transkript Kullanmak

Transkriptler, yayınların daha erişilebilir hale getirmeye yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra arama motorlarının podcast’i anlamasına ve indekslemesine de olanak sağlamaktadır. Her bölüm için sağlanan transkriptler, Podcast SEO’yu iyileştirmek için önemli arz etmektedir.

4. Gösteri Notlarını Optimize Etmek

Podcast bölümlerinin altında yer alan gösteri notları, ayrıntılı bilgiler sunmaktadır. Bu notları anahtar kelimelerle desteklemek yayınları SEO uyumlu hale getirmeye yardımcı olmaktadır. Her bölüm için özel hazırlanan, anahtar kelime ve ilgili bağlantılarla zenginleştirilen gösteri notları başarılı sonuçları beraberinde getirmektedir. 

5. Dinleyici Etkileşimi ve İncelemeleri Teşvik Etmek

Podcast’lerin bilinirliğinin ve güvenilirliğinin artması için dinleyici etkileşimi ve incelemeleri gerekmektedir. Dinleyicilerin etkileşimde bulunmalarını teşvik etmek, podcast’in daha fazla ulaşmasına olanak tanımaktadır. Bunun için dinleyicileri yorum yapmaya, abone olmaya ve yayınları paylaşmaya teşvik etmek gerekmektedir. 


Podcast SEO, henüz podcast yayınları tarafından pek fazla keşfedilmemiştir. Ama artık siz biliyorsunuz! Hadi, Podcast dünyasında öne çıkmak için hemen Podcast SEO’yu uygulamaya başlayın. Daha fazlası için de blog sayfamızı takipte kalın!

Bizimle İletişime Geçin