keylab. blog

YENİLİKÇİ TASARIM

Backlink Nedir? Nasıl Alınır?

Çok konuşulan backlink birçok kişi tarafında merak uyandırmaktadır. Özellikle SEO uzmanları arasında backlink tam olarak nasıl kullanılmalıdır tartışması sürmektedir. Diğer yandan SEO ajansları de backlink konusunda ekstra araştırma yapmaktadır. Çünkü backlink tüm siteler için oldukça önemlidir.

Backlink SEO tekniklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Backlink’lerin başarılı şekilde oluşturulması ve kullanılması ile beraber markanız ilerler. Markaların dijital yatırım getirisiniz arttırmasının en etkili yollarından biri backlink’lerdir.


Backlink Nedir?

Bir web sitesinden bir diğer web sitesine verilen bağlantılar Backlink olarak tanımlanmaktadır. Siteler arası sağlanan bu birbiri ile bağlantılı link ağı backlink’in temelini oluşturmaktadır. Bu sayede sitenin trafiği artar. Bu sayede de markaların satış hacmi, sundukları ürünlerin bilinirliliği artar.


Backlink SEO uzmanları tarafından site dışı link olarak da adlandırılmaktadır. Siteler için son derece önemli olan backlink kavramı iki şekilde yapılabilir. Birincisi kendi sitenizden başka web sitelerine link vererek yapılmaktadır. İkincisi ise başka web sitelerinden sizin web sitenize linkleme olarak yapılmaktadır. Bu sayede linkleme yapılan bu iki taraf arasında bir trafik köprüsü oluşur. Potansiyel müşteriler sizin sitenizden o siteye, o siteden de size gelebilir. Bu şekilde sitenin trafiği artmaktadır.


Backlink ile siteniz üzerinden herhangi bir başka siteye linkleme yapmazsınız. Bu işlemi yaparken size katkısı olarak siteye linkleme yapmanız gerekmektedir. Bu sayede markasal, tedariksel veya sektörel anlamda bağlantılı olduğunuz o diğer marka ile birbirinize karşılıklı katkıda bulunursunuz. Bu sayede iki marka arasındaki iş ilişkileri de gelişir. Bunu düzenli olarak yapmanız ile beraber Google arama moturu güvenliği de artmaktadır.


Diğer yandan bilinmelidir ki bir markanın kendinden daha büyük sitelere link vermesi başlangıçta o markaya çok katkı sağlamamaktadır. Fakat bir süre sonra siteler arası iletişim geliştikçe o büyük markanın sitesinde sizin sitenize yönlendirilecek olan bir link, markanızın değerini bir anda top noktaya çıkarabilmektedir.


Markaların daha başarılı birer marka olmasında ve dijital Pazar üzerinde öne çıkmasında B2B pazarlama stratejisi önemlidir. Bu pazarlama stratejisinde ise referans durumu potansiyel müşterileri kazanma konusunda oldukça faydalıdır. Bu sebeple aslında backlink işlemi ile referans sağlamış olursunuz. Setrörünüzle, sunduğunuz hizmet ya da ürünle bağlantılı bir başka siteden link almak aynı zamanda onu referans olarak sunmaktır.


Bu sebeple backlink kavramı ile sektörle alakalı kişilerden referans almak, güvenilir kişilerden tavsiye almak ve doğru kaynaklardan marka içeriklerinize bağlantı oluşturmak SEO çalışması için oldukça önemlidir.



Backlink ile Sitenize Organik Trafik

Backlink markanızın web sitesine olan trafiği en organik şekilde aktarmanın yollarından biridir. Sitenize olan trafiğin artması zamanla sitenizin Google üzerinde üst sıralara çıkmasına sebep olur. Diğer yandan Google’un markanıza olan güveni artacağından, Google tarafında daha çok yerde öne çıkarılmaya başlarsınız.


Diğer yandan backlink yaparken anahtar kelimelerinize dikkat etmeniz gerekmektedir. Anahtar kelimeler Google’ın backlink’inizi ne kadar başarıya ulaştıracağınız belirler. Anahtar kelime araştırmalarınızı Ahrefs ile yapabilirsiniz. Backlink'in iyi veya kötü kalite olarak sınıflandırılması, SEO’cuların etkilemeye çalıştığı, backlink kavramıyla ilgili birçok farklı kritere göre yapılmaktadır.


 

Etkili Backlink Çeşitleri

SEO ve markaların site trafiği ve satışları için en etkili yöntemlerden biri olan backlink’in birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Bu backlink çeşitleri arasında markanıza uygun olan ya da satış stratejinize, hedeflediğiniz şeye en uygun olanını seçebilirsiniz. Diğer yandan dilerseniz tüm bu backlink çeşitlerini teker teker de uygulayabilirsiniz. Şimdi Keylab olarak sizlerle tüm bu backlink çeşitlerini teker teker ele alacağız.


1.Doğal backlink

Backlink almanın birçok çeşidi vardır bunlardan biri de doğal backlink’tir. Diğer yandan bilinmelidir ki bu linkleri almak yüksek ücretler gerektiren bir işlem değildir. Ücretsiz şekilde de bu işlemler yapılabilir. Site güvenirliği açısından en güvenli ve ücretsiz çeşidi doğal backlink olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tür linkler Google ve kullanıcılar tarafından güvenli olarak algılanır. Bu sayede site daha çok öne çıkmaya başlar. Dolayısıyla siteye trafiği de artar.


2. Footer 

Web sayfalarında yer alan reklamların bulunduğu kısımda kullanılan backlink türüne Footer denilmektedir. Oldukça dikkatli kullanılması şarttır. Aksi taktirde bu sayfanız için oldukça dezavantajlı bir duruma dönüşebilmektedir. Footer oldukça uzmanlık isteyen bir linkleme türüdür. Bu sebeple markalar ve SEO uzmanları tarafından çok fazla kullanılmamaktadır. Bunun yanı sıra genellikle çok uzun ve köklü bir geçmişe sahip olan güçlü markalar


3. Nofollow

Siteler arası linkleme işleminde, karşıdaki sitenin güvenirliliği konusunda şüpheleriniz varsa kullanmanız gereken backlink çeşidi Nofollow’dur. Bu linkler arama motorlarına güvenli olmayan linki işaret eder. Bu sayede linkin takip edilmemesi gerektiği bilgisini vermektedir. Nofollow linkler takip edilmeyen linkler olduğu için PageRank değerinde fayda sağlamaz. Diğer yandan sitenizin sayfasını da üst sıralara çıkarmaz.

Fakat bu linkleme türünün de siteye bir faydası olması açısından bir güncelleme devreye soktu Google. Bu güncellemeye göre artık nofollow linkler site kalitesinde belirleyici unsurlardan biri olarak kullanılabilecek.

Günümüzde özellikle rakiplerini tarafında sitenize yapılan spam yorumlar ve e-postalar sebebi ile sayfanız olumsuz etkilenir. Bloglara ve forumlara bırakılan spamları önlemek için nofollow türü kullanılmaktadır. Kötü kontrol edilen bağlantılar yolu sebebiyle sitenize gelen popülerlik kaybını önlemek için, bu aksiyonu alabilirsiniz.

Rel= “nofollow” ile arama motorlarına sayfadaki bağlantıyı keşfettiklerinde gönderilen bir talimat yollarsınız. Ve bu sayede gönderen sitenin bağlantıyı yerinde "varsaymadığını" söylersiniz.


4. Dofollow

Nofollow linkin aksine bu link türü de güven ileten bir linktir. Güven ileten linkte mantık çok basittir. Bu linkler sitenin PageRank değerini artırır. Diğer yandan linke herhangi bir eklenti yapmaz.


5.Yüksek Otoriteli Link

Sitenizi sıralamalarda üste mi çıkarmak istiyorsunuz? Google’da geri sayfalarda kalmış sitenizi ilk sayfalara hatta en üste taşımak için yüksek otoriteli linki etkili şekilde kullanın. Bu link türü oldukça güvenilir kaynaklardan gelen bir tür olduğu için siteye olan güveni arttırır. Haber siteleri, bilinen güvenilir dergiler tarafında sizin sitenize gelen linklere yüksek otoriteli link denilmektedir. Bu link türü çok sağlam sitelerden geldiği için Google tarafından oldukça güvenilir olarak algılanmaktadır. Bu sayede siteniz çok hızlı bir şekilde arama motorlarında üst sıralarda yer alır.



Backlink Nasıl Alınır?

 Backlik konusunda ülkemizde yapılan birçok yanlış hata vardır. Bu hatalardan bir diğeri de ücretsiz link almak amacıyla öne çıkan ilk backlink sitesinden alınan ücretsiz backlinklerdir. Bu linkler oldukça güvensiz ve sitenize yararlı olmayan linklerden oluşmaktadır. Birçoğu direk spam olarak da algılanabilir. Çünkü çoğunlukla spama düşmüş geri planda kalan sitelerden sayfanıza link verilir. Bu da sitenize olan güvenirlirliği düşürür. Google tarafından sayfanız spam olarak algılanabilir ve bu da sayfanızı geriletir. Bu sebeple öncelikle bundan uzak durmalısınız.


Başarılı olacak, güvenli link almak için kaliteli web sitesinden link almalısınız. Diğer yandan bu backlink türleri içeriği dayalı olmalıdır. Backlink alınan sitenin kendi siteniz ile eşdeğer olması gerekmektedir. Siteler arasında uyum ne kadar iyi olursa backlink kalitesi de o kadar başarılı olmaktadır.


Bu bahsedilen backlink alma seçeneğinin yanı sıra başka backlink alma seçenekleri de bulunmaktadır. Bu seçeneklerin her biri başarılı ve sayfa trafiğinizi arttırmak için oldukça etkilidir. Bu sebeple backlink alırken bu seçenekleri de kullanabilirsiniz.


  • Röportajlar ve referanslardan yaralanmak
  • Tartışma forumları kullanmak
  • Misafir paylaşımı yapmak
  • Çevrimiçi dizinlere kayıt olmak
  • Çevrimiçi yarışmalar
  • Gelen bağlantıların değişimini sağlamak
  • Bağlantısız sözleri geri bağlantılara dönüştürmek
  • Basın yayınlarını kullanmak
  • Sosyal ağları kullanmak

 


Backlink Bir Site İçin Ne Kadar Önemli?

Hem site kalitesi, hem trafiği, hem bilinirliliği ve daha birçok konu için bu konu oldukça önemlidir. Özellikle Google’ın arama motoru optimizasyonu sürecinde de önemi oldukça büyüktür. Aynı sektör içerisinde binlerce markanın ve binlerce web sitesinin olduğunu düşünecek olursak, öne çıkmak için backlink kullanımı şarttır. Çünkü backlink öncelikle sitenizin kalitesini ve değerini belirler. Daha sonra buna yönelik olarak sizi arama motorları sayfasında üst sıralara çıkarır. Örnek verecek olursak bir insan bir hizmet ya da ürünü almak ya da bilgi edinmek için arama motoruna yazdığında ilgisini çeken siteler yalnızca ilk sayfada yer alan sitelerdir. Hatta daha dürüst söylenecek olursa en çok ilk 3 siteye esas alırlar. Çünkü bu siteleri direk güvenli site olarak kabul etmektedirler. Bu sebeple sitenizde yeteri kadar başarı yakalamak, sunduğunuz hizmet ya da ürün hakkında başarılı olmak için doğru backlink kullanımına özen göstermeniz gerekmektedir.



Google ve Backlink

Google parametreleri belli aralıklarla değişmektedir. Eskiden düşük kaliteli backlink türleri bile web sitesine bir şekilde olumlu katkı sağlarken şimdi spam backlinkler sayfayı olumsuz etkilemektedir. Artık sitenizde trafiği ve kaliteyi arttırmak için yapmanız gereken kaliteli ve güvenli sitelerle yaptığınız linklemedir.


Aldığınız backlink türünde maksimum başarı elde etmek istiyorsanız yüksek trafiği olan, güvenilir web sitelerinde backlink almaktır. Backlink doğru kullanıldığında sizlere daha hızlı endeksleme ve yönlendirme trafiği sağlamaktadır.


Daha Hızlı Endeksleme özelliği ile sayfanız kolayca öne çıkar. Bilinmelidir ki botlar, arama motorunda yer alan ve trafiği yüksek, otoritesi yüksek web sayfalarına devamlı olarak giriş yapmaktadırlar. Daha sonra ise giden bağlantıları takip edip yeni web sayfaları keşfetmektedirler. Bu sebeple sayfanızda backlinklere sahip olmadığınız taktirde arama motoru botlarının sayfanızı bulması zorlaşır. Bunun yanı sıra ise botlar sayfanızı backlink ile buldu diyelim. Bu durumda eğer sayfa otoriteniz düşükse sayfanız Google aramalarında daha yavaş görüntülenecektir.


Yönlendirme Trafiğini ise sayfa trafiğini arttırmanın en iyi yoludur. Örnek verecek olursak, bir sayfada yazı okuyan bir insanı düşünün. Yazıyı okurken konuyla alakalı daha fazla bilgi sahibi olmak için yazıda karşısına çıkan diğer bağlantıya otomatik olarak tıklar. Bu da sayfanıza gelen bir trafiği ifade etmektedir. Bu linkleme konusu markaların, işletmelerin sayfaları için oldukça önemli bir detaydır. Spam linklere dikkat ederek, kaliteli sayfalar seçerek bu işlemi gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Link için doğru sayfaları bulmak başarıyı getirir. Başarı için çok yüksek ücretler ödemenize gerek yoktur. Doğru sayfalara linkleme yaptıkça o sayfanın size elbette katkısı olacaktır. Çünkü bilinmelidir ki tüm bunların dışında amaç benzer siteler arasındaki iş ilişkilerini de geliştirmektedir. Marka bilinirliliği, site trafiği ve satışların arttırılması için yapmanız gereken şey basit. Bu yazıda yazan incelikleri dikkate alın. Linklemelerinizi bunlara uygun olarak gerçekleştirin. Bu şekilde linkleme yaptığınız taktirde sayfanızın hem kalitesi hem de site trafiği artacaktır. 

Bizimle İletişime Geçin