keylab. blog

YENİLİKÇİ TASARIM

Sitemap Nedir? Neden Önemlidir?


Web sitenizin arama motorlarıyla ilişkisi nasıl? Sizi tanıyor, sitenizdeki hataların giderilmesine yardımcı oluyor ve sizi kullanıcılara ilk sıralarda gösteriyor mu? İşte bu gibi soruların yanıtları, sitemap dosyasında gizli! Teknik SEO’yu ayakta tutan yapı taşı görevi üstlenen sitemap, web sitesinin arama motorları tarafından taranmasını sağlıyor. Üstelik, bu taramayı sorunsuz kılmak da mümkün olmaktadır. “Nasıl?” dediğinizi duyar gibiyiz. Bu noktada devreye hemen sitemap analizi giriyor. Hadi, sitemap nedir, sitemap analizi nasıl yapılır öğrenelim!

Sitemap Dosyası Nedir?

Site haritası olarak bilinen sitemap, bir web sitesinin yapısını, tüm URL’leri ve URL’lere ait diğer bilgileri içerisinde saklayan XML uzantılı bir dosyadır. Web sitesinde yer alan tüm sayfaları bir liste halinde arama motorlarına sunan sitemap dosyası, web sitesine ait tüm bilgilerin de arama motorlarına gösterilmesini sağlamaktadır. Bu sayede web sitesi, arama motorları tarafından tanınır. Ayrıca sitemap dosyası, site içerisindeki hataları ve bozuk bağlantıları görmeyi ve düzeltmeyi mümkün kılar. Bu da web sitesinin arama motolarıyla indekslenmesine destek olmaktadır. Ayrıca SEO performanslarının güçlenmesine destek olur.

Sitemap Nedir ve Neden Önemlidir?

Arama motorları aktif olarak web sitelerini taramaktadır. Bu işlemi yaparken ise en çok yardım aldığı araçlar arasında sitemap dosyası bulunmaktadır. Sitemap dosyasının arama motorlarına gerekli tüm bilgileri sorunsuz bir şekilde sunabilmesinin en önemli şartı ise web sitesi için en doğru şekilde sitemap analizi yapmaktır.

 

Sitemap analizi yapmak, web sitenizdeki tüm sorunları pratik bir şekilde görebilme ve ayıklayabilme olanağı tanır. Web sitenizin arama motorları tarafından indekslenme durumunu ve sayfalarınızın görünürlüğünü inceleyebilirsiniz. Bunlarla birlikte, sayfa hatalarını görmek, doğru olmayan site yönlendirmelerini bulmaktadır. Bu yüzden kusurlu bağlantıları tespit etmek için sitemap analizi yapmak son derece önemlidir. Sonuç olarak sitenizin genel performansını ölçmektedir. 

Sitemap Analizi Nasıl Yapılmaktadır?

Sitemap analizinin ne kadar önemli olduğunu artık biliyorsunuz. O zaman vakit kaybetmeden sitemap analizi nasıl yapılır öğrenmeye ne dersiniz? Sitemap analizi yapmanın en kolay yolu sitemap analiz araçlarından yararlanmaktır. Bu araçlar sayesinde web sitenizin sitemap dosyasını kontrol edebilmektedir. Ayrıca karşınıza çıkan tüm sorunları net bir şekilde görebilirsiniz. Web sitenizdeki hataları gidermek için tercih edebileceğiniz site map analiz araçları listesini sizin için aşağıda derledik!

 

Sitemap Analiz Araçları

  • Google Search Console: Ücretsiz olarak sitemap analizi yapmayı mümkün kılan en popüler araçlardandır. Sitenizin indekslenmemiş sayfalarını görmek için son derece etkili olan Search Console aracıdır. Böylece size web sitenizi nasıl daha iyi optimize edebileceğinize dair tüyolar verir.
  • SEMrush: Sitenin organik trafiğini göstermek, rekabet analizi yapmak ve site hatalarını düzeltmek için sıklıkla tercih edilen araçlar arasında kendisine yer bulur. Ücretli sitemap analiz araçlarından biri olan SEMrush, site iyileştirmelerine dair sunduğu önerilerle dikkat çeker.
  • XML-Sitemaps.com: Hem sitemap haritası oluşturmak hem de sitemap analizi yapmak için kullanılan XML-Sitemaps.com, web site sahiplerine kolaylık tanır.
  • Screaming Frog SEO Spider: SEO araçları içerisinde son derece geniş bir kapsama sahip olan Screaming Frog SEO Spider, sitemap analizi konusunda detaylı sonuçları beraberinde getirmektedir.

 

Tüm bu teknik konuları çözümlemek ve web sitenizin performansını iyileştirmek için kendinizi güvenilir kollara bırakabilirsiniz! Gelin, sitenizin sitemap analizini gerekli araçları kullanarak nokta atışı çözümler geliştiren Keylab Yazılım kadrosuna emanet edin!

 

Bizimle İletişime Geçin