keylab. blog

YENİLİKÇİ TASARIM

SEO İçin Etkili Anahtar Kelime Araştırma Araçları

 

SEO ve Dijital pazarlama dünyası bazen çetrefilli yollar karşınıza çıkabilmektedir. Ayrıca bazen rakiplerinizden geride kalabilir. Bazen de satışlarınız hiç olmadığı kadar düşüp dibi görebilmektedir. Böyle durumlar son derece normaldir. Ayrıca  tüm bu olumsuz süreçlerden çıkmak ve çok daha başarılı şekilde devam etmek de mümkündür. Ayrıca SEO çalışmalarınızı doğru anahtar kelimelerle yapmanız, işte tam bu aşamada sizi birkaç adım ileri taşımaktadır. Peki, etkili anahtar kelime araştırması nasıl yapılır? Anahtar kelime araştırması yapmanın son derece pratik bir yolu bulunmaktadır: Anahtar kelime araçları

İşletmenizin dijital pazarlama ve SEO alanında başarılı sonuçlar elde edebilmesi için anahtar kelimelerin doğru bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Ancak bundan da önce kullanılacak anahtar kelimelerin özenle  seçilmesi bu sürecin temelini oluşturmaktadır. Çünkü otoritesi ve rekabet seviyesi düşük aynı zamanda da ilgi düzeyi yetersiz anahtar kelimeler, siteye fayda sağlamamaktadır. Bu sebeple SEO için volümü yüksek ve alaka düzeyi yüksek kelimeleri seçmek gerekmektedir. Ayrıca içerik dostu anahtar kelimeler seçmek gerekmektedir. Böylece  pek çok açıdan başarılı sonuçlar elde etmeyi kolaylaştırmaktadır. O zaman en popüler ve etkili anahtar kelime araştırma araçları ile oluşturduğumuz listeminize hemen bir göz atın! 

Ücretsiz Anahtar Kelime Araştırma Araçları

SEO için hem etkili hem de ücretsiz anahtar kelime bulucu arıyorsanız doğru yerdesiniz! Çünkü aşağıda sizin için bir araya getirdiğimiz anahtar kelime bulma araçları fazlasıyla işe yaramaktadır.

 1. Google Ads Keyword Planner (Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı)

Google Ads Keyword, reklam vermek isteyenler için  ücretsiz bir şekilde anahtar kelime araştırma yapmak için verimli bir araçtır.  Ayrıca SEO çalışmalarına fayda sağlayacak en trend anahtar kelimeleri dakikalar içerisinde sıralayan Google anahtar kelime planlayıcı için Google Ads hesabına sahip olmanız gerekmektedir.

 2. Google SERP’leri (Search Engine Result Page)

Google, kullanıcılarına farklı pek çok yönden anahtar kelime bulma imkânı tanımaktadır. Ayrıca arama motoru sonuç sayfasında karşınıza çıkan ilgili aramalar, otomatik tamamlayıcılar ve diğer sorular alanı, kişilerin daha önce sıklıkla aradığı kelimeleri görmenizi sağlamaktadır. Siz de Google üzerinde bir konu araştırdığınızda, konuyla ilgili olabilecek arama hacmi yüksek anahtar kelimeleri SERP üzerinde bulmak mümkündür.


  • Google Otomatik Tamamlayıcı (Google Autocomplete)
  • Google “Diğer Sorular” Alanı (Google People Also Asked)
  • Google İlgili Aramalar (Google Related Searches)

    3. Google Search Console

    SEO anahtar kelime analizi nasıl yapılır sorusuna ideal bir alternatif olan Google Search Console, teknik olarak bir anahtar kelime aracı değil. Site analizi yapma konusuna başarılı olan bu araç, hangi anahtar kelimeler üzerinden ziyaretçi çektiğinizi görmenizi sağlar. Bu sayede web sitenizle en uyumlu anahtar kelimeleri keşfedebilir ve SEO çalışmalarınıza dahil etmek mümkündür.

    4. Google Trends

    Google Trends, anahtar kelime arama söz konusu olduğunda en çok tercih edilen araçlardan biri olarak karşımıza çıkar. Kelimeler ve ilgili sorular üzerinden araştırma yapmaya olanak tanıyan bu araç, anahtar kelimeleri karşılaştırarak hangisinin daha trend olduğunu gösterir. Bu sayede arama hacmi yüksek anahtar kelimelerle SEO çalışmaları yapmayı mümkün kılmaktadır

    5. Keyword Surfe

    Google Chrome tarayıcısının ücretsiz bir eklentisidir. Bir kelime veya kelime grubunun Google’daki aranma hacmini göstermeye yardım etmektedir.. Anahtar kelime analizi noktasında da üst düzey bir başarı sergilemektedir. Ayrıca kullanacağınız anahtar kelimeden web sitenize ne kadar trafik çekebileceğinizi de hesaplamaktadır. Bu sayede SEO çalışmalarınıza pek çok noktadan yön vermektedir.

    6. Keywords Everywhere

    İçerik analizi, rekabet analizi ve daha birçok site araştırması için yapılan uygulamalarda etkin bir rol oynayan Keywords Everywhere, anahtar kelime aramak için de güçlü bir araçtır. Potansiyel hedef kitlenizin arama niyetine en uygun seçenekleri sıralayan bu araç, markanızı görünür kılacak kelimeleri titizlikle seçmenize yardımcı olmaktadır.

    7. Keywordtool.io

    Bu araçla en çok aranan kelimeleri ve soruları hızlı ve kolay bir şekilde görmeyi mümkündür. Ayrıca kullanıcı dostu özelliğiyle dikkat çekmektedir. Arama motoru, dil ve format olarak seçenekleri sunmaktadır. Ücretsiz olarak anahtar kelime keşfi yapmak için son derece idealdir. 

    8. ChatGPT

    Son dönemlerde dikkatlerin üzerinde olduğu ChatGPT, yalnızca bir sohbet robotu değildir. Anahtar kelime araştırması yapmak için oldukça verimli bir doküman sunan bu araç, ücretsiz bir şekilde hedef kitlenizin sık sık aradığı kelimeleri bulmanıza destek olmaktadır.

    SEO Ücretli Anahtar Kelime Araştırma Araçları

    1. SEMrush

    SEO Keywords nasıl olmalı diye soruyor olabilirsiniz. Bize kalırsa bunu direkt muhatabı olan SEMrush’a sorun. Epey kapsamlı bir anahtar kelime araştırması sunmaktadır. Özellikle uzun kuyruklu anahtar kelimelerle SEO çalışması yapmak istediğinizde etkileyici bir performans göstermektedir. İçerik oluşturma ve teknik SEO uygulamalarının ardından ne ölçüde başarılı olduğunuzun da tablosunu gözler önüne sermektedir.

    2. Answer The Public

    Seo anahtar kelime bulma konusunda güvenilir bir araçtır. Arama motorlarının otomatik tamamlama verilerini kullanmaktadır. Hedef kitlenizin en çok hangi soruları sorduğunuzu görmenizi sağlamaktadır. Arama soruları ve kelime öbekleri belirlemek için tercih edebilecek bir araç olmaktadır. Özellikle soru bazlı anahtar kelime araştırması yapmak için son derece işlevseldir. 

    3.  Ahrefs

    Dijital pazarlamada aktif olmak isteyen pek çok kişinin kullanmaktadır. İçerik stratejilerini belirleme noktasında kolaylıklar sunmaktadır. 10 farklı arama motorunda hedef kitlelerin ne aradığının bilgisini vermektedir. Ahrefs anahtar kelime bulma aracıdır. Kapsamlı rapor yeteneğiyle de ön plandadır.

      4. Moz Keyword Explorer

      Bu araç, anahtar kelimelerin hacmi, hareketleri ve alaka düzeyi gibi metriklerle kullanıcılarına sunmaktadır. Böylece küçük bir bütçe ayırarak satın alabileceğiniz bir anahtar kelime bulma aracıdır. Nitekim, söz konusu araçlar arasında epey geniş bir anahtar veri tabanı sunmaktadır. Ayrıca kullanımı kolay ara yüzüyle tanınmaktadır. Böylece yeni başlayan için de harika bir çalışma ortamı vadeder. 

        5. Long Tail Pro

        Eğer anahtar kelime araştırması yaparken uzun kuyruklu anahtar kelimeler bulmaya odaklanıyorsanız, Long Tail Pro bunun için fazlasıyla elverişli olmaktadır. Bu kelimelerin rekabet düzeyi düşüktür. Eğer niş bir hedef kitleye seslenmek isterseniz kullanışlıdır.

        6. Serpstat

        Büyük bir veri ortamına sahiptir. Dijital pazarlama stratejileri için ihtiyacınız olan yüksek volümlü anahtar kelimeleri bulmanızı sağlamaktadır. Anahtar kelime araştırması yaparken kelimelerin analizini de detaylı olarak görmeyi mümkün kılmaktadır. Böylece hangi anahtar kelimenin sizin için daha doğru bir seçim olacağını göstermektedir.

        7. KWFinder

          Anahtar kelime bulucu deyince akla ilk gelen araçlar arasındadır. Mangools tarafından geliştirilen ücretli bir SEO aracıdır. Temel görevi anahtar kelime araştırması yapmaktır.  Anahtar kelimelerin geçmişteki arama hacmini göstermektedir. Ayrıca mevsimsel eğilimleri hakkında bilgiler vermektedir. Geniş kapsamlı bir SERP analizi sunmayı da ihmal etmemektedir.

          8. Similarweb

          Web sitelerinin etkileşimlerini analiz etmek üzere geliştirilmiştir. Eğer rakiplerinizi analiz etmek ve onların SEO stratejilerini görmek de istiyorsanız, bu aracı gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz. 


          Anahtar kelime araştırması yapmak için artık ücretli ve ücretsiz olarak kullanabileceğiniz araçları biliyorsunuz. SEO teknik bilgilerinizi en doğru şekilde artırmak için blog sayfamızı takipte kalın! 

          Bizimle İletişime Geçin